mandag 19. desember 2011

God jul!



God jul til dere alle sammen! Jegleser pakker kofferten og reiser til Karen Blixens Afrika. Vi høres på nyåret!

tirsdag 13. desember 2011

Nikolaj Frobenius - Så høyt var du elsket

Dette er den første boken jeg har lest av Frobenius, og det første som slår meg er måten han skriver på. Han bruker klisjeer og skriver lite mellom linjene. Det tar en stund før jeg venner meg til måten han skriver på og jeg tenker at han med enkle grep kunne unngått å være så overtydelig og til tider banal tekstlig. Når det er sagt er dette en bok som er vond å lese, og desverre aktuelle for mange.

Viktor Ulvdal er en pensjonert lege. Han er en vital mann med mange interesser. Han og sønnen Emil, som er forteller i boken, har vokst opp sammen, moren forsvant på et Norad-oppdrag da Emil var 7 år.

Viktor får slag og endrer personlighet, han blir vanskelig og kjemper innnbitt mot de prosessene som kroppen gjennomfår. Samtidig som boken er en fortelling og et far-sønn forhold som endrer seg er det en historie om kampen mot et stivbeint og umenneskelig helsesystem.

Man blir uneketelig redd for alderdom når man leser denne boken. Både sine foreldres og sin egen. Det er en sterk historie som gjør inntrykk.



Anbefales!
God bok!

søndag 11. desember 2011

Merethe Lindstrøm - Dager i stillhetens historie

Dager i stillhetens historie er nominert til Nordisk Råds litteraturpris, Ungdommens kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Merethe Lindstrøm har et solid forfatterskap, og felles for bøkene hennes er at de er eksistensielle, med en nærmest knugende, stille symbolikk.

I boken møter vi et voksent ektepar. Han er pensjonert lege, hun er lærer. Ekteskapet er rolig og tilsynelatende solid, helt til han gradvis trekker seg unna ved å slutte å snakke.

Han er jøde og har opplevd krigen. I en periode gjemte familien seg i en leilighet, og det var helt avgjørende at alle var stille. I ekteskapet videreføres en annen type stillhet, hun insisterer på at alt ikke skal fortelles og tausheten blir stadig mer knugende. Hvor viktig eller avgjørende tausheten om det som var er for disse to kommer til overflaten i forholdet de har til vaskehjelpen Marija.

Det er en fin, men trist og tung bok Lindstrøm har skrevet. Tung i betydningen av at ekteparet gradvis blir trukket ned og bort fra hverandre ved ikke å snakke sammen om de viktige tingene.

Handlingen tar plass i Bergen, og Lindstrøm skildrer fine bilder fra byen.

Anbefales!
God bok!

lørdag 10. desember 2011

Bloggere i Barcelona

I uken har jeg vært på "blogg-tur" i Barcelona. Vel, egentlig hang jeg bare med - jeg reiste med matblogger www.lekkermunn.no og fikk oppleve Barcelona gjennom blant annet fantastisk mat og vin.
Lekkermunn i fin stil. Her er det bakevarer som foreviges

Dette var mitt første besøk i Barcelona, og det kommer til å bli flere. Jeg har skjønt at mange lar seg rive med av stemningen i byen, og det er ikke vanskelig å forstå.

Vi reiste med Norwegian og jeg betalte ca.900 kroner, inkludert setereservasjon begge veier og 1 kolli baggasje. Hotellet vi bodde på var midt i gamlebyen: fantastisk beliggenhet. Linken til hotellet finner du her. Rommene var supre, servicen god, men det var dyr frokost som du gjerne kan styre unna. Ta heller en frokost på en av de koselige restaurantene i området.
Deilig å våkne til lyden av duene som kurrer og lukten av nybakt brød fra bakeren nede i gaten


Vi besøkte flere markeder og restauranter. Tickets er en superhipp restaurant som man må bestille på tre måneder i forveien - med mindre man reiser med en celeber matblogger/journalist. Maten var et eventyr og vi satt og så på kokkene som tryllet frem den ene eksotiske og eksperimentelle tapasen etter den andre. Følg med på lekkermunn.no for utførlige og profesjonelle betraktinger fra kvelden.

Neste gang skal vi leie leilighet med kjøkken. Da kan lekkermunn lage mat mens jeg leser


Jeg besøkte Picasso-museet som ligger rett nede i gaten for hotellet. Det er ikke like bra som Picasso museet i Paris, men de har en del bilder fra den blå perioden, så det er verdt et besøk. Vi var selvsagt innom Gaudi, og vi tok noen timer i Casa Battlo og Sagrada Familia. Ubeskrivelig. Jeg fikk handlet noen gode bøker om Gaudi på Casa Battlo og er rustet til tennene til neste gang jeg skal besøke Barcelona.

Lekkermunn hadde med seg Barcelonaguiden fra Lonely Planet, jeg tok med Ti på topp i Barcelona. Begge fungerte utmerket. Barcelona er en by som kan være litt uoversiktlig og det betyr at jeg må ta flere turer før jeg får helt oversikten. Hvis du vil reise ned kan du kontakte Barcelonaekspertene som drives av bergenseren John Brekke. De kan blant annet arrangere tapas-safari, skaffe deg en leilighet eller hotel og ellers hjelpe deg på alle måter. Vi tok tapas-safari med Barcelonaekspertene og det var prikken over i'en. Kjempemoro og veldig ok å ha en norsk kjentmann som både kan språket og byen. Jeg har blitt flinkere til å bruke disse byråene når jeg besøker steder, og Barcelonaekspertene var hjelpsomme, serviceminded, blide og bidro til at turen ble så vellykket som den ble. Anbefales!

Litteratur fra Barcelona? Jeg har ikke lest den, men Vindenes skygge står nå på leselisten. Se også den fantastiske filmen Alt om min mor, vi kjente igjen flere av stedene fra filmen. Woody Allens Vicky Christina Barcelona har også fine scener fra Barcelona.

Vi kom hjem til minus 9 etter å ha nippet til cava på uterestaurant og 15 grader. Litt nedtur, men ettersom det er så greit å få billige billetter til Barcelona er eventyret ikke langt unna.

Matriske. Jeg gir disse en rask dipp i kokende vann før jeg steker de, da forsvinner noe av den litt bitre smaken.

Konklusjon: Barcelona er verdt besøket. Men vær forsiktig, noen forelsker seg så inderlig i byen at de ikke kommer seg hjem igjen. God tur!!

søndag 4. desember 2011

A dangerous method, Freudmuseet og Sabina av Karsten Alnæs

Freudmuseet i London
For noen uker siden var jeg i London, der jeg blant annet besøkte Freud-museet. Han flyktet fra Wien i 1938, bosatte seg i London og døde av kreft året etter, i 1939. Familien fikk flyttet med det meste av møblene, inkludert den berømte sofaen som pasientene lå på.

Huset ble museeum etter Anna Freuds død, og det er en spesiell følelse å være i arbeidsværelset til Freud. Han var interessert i antikken, historie og arkeologi, og rommet er fylt av gamle skatter: skulpturer, figurer og vaser. Og selvsagt et stort bibliotek. Skal du til London anbefales en besøk. Lenken til museet ligger her. Du får tilbud om å leie en liten båndopptaker som du kan ta med deg når du går rundt i huset, og det anbefales Da får du en grundig gjennomgang både om Freud, Anna Freud og gjenstandene i huset. I tillegg har de en utmerket museumsbutikk med Freud-relaterte bøker, og annet.

I går var jeg på kino og så filmen A dangerous method, en film om Jung og forholdet han hadde til Freud. Eller kanskje mer korrekt: filmen om Sabina Spielrein. Jung er blant annet kjent for teoriene om arketypene, og langt på vei var han på linje med Freud, til disse to bryter kontakten på grunn av vitenskapsteoretiske kontroverser. Mye av handlingen kretser rundt vakre og hysteriske Sabine, som Jung har som pasient og utvikler et kjærlighetsforhold til.

 




Jeg har lest den fantastiske boken Alnæs skrev om den russisk-jødiske psykiateren Sabina. Det gjør et sterkt inntrykk å se filmen når en vet hva som hender med denne kvinnen. For det første er hun antageligvis tenkeren bak flere av de teorestiske antagelsene Freud og Jung kom frem til, uten å bli kredittert. Hun inspirerte også pedagogen Piaget, som fremdeles har stor innflytelse på pedagogisk tenkning og på norske læreplaner. For det andre valgte hun å reise hjem til Russland, der hun ble drept av tyskerne i en synagoge i 1941. Før hun blir drept rekker hun å utdanne et antall psykoanalytikere, og hun arbeidet som psykiater i hjemlandet. Det er hjerteskjærende lesning. Boken er noe av det beste jeg har lest og uten sammenligning noe av det som har hatt sterkest inntrykk, både som leseopplevelse og følelsesmessig. Boken er glimrende skrevet og i tillegg til at vi blir kjent med Sabina får vi ett opprivende innblikk i de europeiske strømningene gjennom første halvdel av det forrige århundrede. Hvis du ikke har lest boken anbefaler jeg deg å lese den.
Både London-besøk, film og bok anbefales på det varmeste. Begynn gjerne med boken, det gir filmen det lille ekstra.

God tur, god film og god bok!