torsdag 21. mars 2013

Påskelektyre

Jeg pakker for påsken, og i påskesekken i år er det noen skikkelige godbiter. Jeg er ingen krim-leser, men har puttet noen titler av Jørn Lier Horst i ungdommenes påskekurv. I tillegg til flere andre titler beregnet på meg selv, er dette de forventede høydepunktene:


 Denne har jeg sett frem til lenge. Dialoger og En Annen Mykle av samme forfatter er nesten lest i filler, så det blir godt å få samtale med en ny utgave av van der Hagen foran peisen i år. Jeg er  større fan av forfatter van der Hagen enn forfatter Solstad, men med denne boken får jeg muligens utvidet min noe begrensede Solstad-horisont.
 Jepp - Manila, here I come. Turen er ikke helt spikret enda, men etter all sannsynlighet blir det en touch down på Fillipinene om kort tid.
I mangel på fillipinsk skjønnlitteratur (finnes det? - kom gjerne med tips), blir det guiden. Mange reiseguider har begynt å ramse opp filmer og bøker fra de ulike landene, hvis jeg er heldig har de gjort det i denne også.
Ikke en bok, men ypperlig som litterær ledsager.
Jeg har en svakhet for tørre tyske viner, og Rieslingen til Georg Breuer smaker himmelsk i påskeveggen.

En av mine litterærer helter, Kapuscinski, har skrevet en vakker, liten bok før han døde. Her reflekterer han over møter med "de andre", mennesker han har møtt på reisene sine. Han trekker blant annet på filosofen Levinas, og akk, det er så vakkert, så vakkert.


God, litterær påske!

mandag 11. mars 2013

Ken Opprann - Tro. Mennesker i møte med sin Gud

Ken Opprann, tidligere fotograf for Aftenposten, har i femten år reist rundt og tatt bilder av mennesker og deres møter med sin Gud. Han har avbildet ritualer, sermonier og artefakter knyttet til de største verdensreligionene. I tillegg til de eksepsjonelt "talende" bildene, har fire eksperter skrevet om de ulike religionene. Christine Amadou har skrevet om kristendom, Kari Vogt om islam, Knut A. Jacobsen om hinduisme, Dagfinn Rian om jødedom og Hanna Havnevik om buddhisme.

Tekstene er korte og informative, og ment som bidrag som introduserer leseren til hovedlinjene innenfor de ulike religionene. Det er en stor og tykk bok, og bildene er både fasinerende og vakre.

Det som er slående med bildene er likheten mellom mennesker, uavhengig av hva den enkelte tror på. Religioner er kontekstualisert i praksis og gjennom menneskeskapte symboler, handlinger og riter. Dette klarer Opprann å fange gjennom bildene sine. I disse religionskritiske tider er dette en viktig bok. Kunnskap gjør som kjent ofte vis, og boken gir oss mye kunnskap om "de andre". Det er en styrke med boken at det er lite tekst, leseren er henvist til seg selv og sin egen visuelle opplevelse og tenkningen bildene setter i gang.

Sjekk Oppranns hjemmeside her, han er en glimrende fotograf. Jeg skulle gjerne ønsket meg et av bildene hans på veggen her hjemme, men foreløbig får jeg nøye meg med å nyte denne vakre boken.

Boken anbefales på det varmeste!
God bok!

søndag 3. mars 2013

Som du ser meg - norsk film på sitt ypperste

Aj, aj - sjeldent god norsk film. Her møter vi noen av våre beste skuespillere, og virkelig gode historier. Hverdagslige dilemmaer som lodder dypt, glimrende skuespillprestasjoner, knallgode replikker og en særdeles godt oppbygget film.

Bedre enn dette blir det ikke!

Løp og kjøp!