lørdag 13. juli 2013

Kathleen MacMahon - This is how it ends

Bruno reiser fra USA for å finne sine irske røtter. Han har arbeidet i finans og mister jobben under finanskrisen. I Irland møter han slektningen sin, Addie, og søt musikk oppstår.

Dette er en feel-good som passer godt i sommervarmen. Tilsynelatende forutsigbart plott, som får en uventet vending i siste del. Beskrivelsene fra Irland er en ekstra bonus, men dette er ikke en bok som blir stående som en tungvekter. En søt, romantisk historie med akkurat passe intriger og kjærlighet, akkurat så lite krevende at den er perfekt som sommerlektyre.

Anbefales!
God bok!

fredag 5. juli 2013

Ut på tur. Santa Maria di Castellabate, Italia.

Santa Maria og området rundt. Amalfi kysten skimtes i bakgrunnen. På andre siden ligger vakre Positano, og Capri ligger rett ut til venstre i bildet.
Litt syd for Napoli, ca. 1,5 timers kjøring, ligger den lille byen Santa Maria de Castellabate. Det er en by som først og fremst besøkes av italienere, og derfor en autentisk og eksotisk opplevelse for nordmenn. Det er mozarella "land", og det serveres fersk mozarella på restaurantene. Deilig.
Vi var der i forbindelse med et bryllup, arrangert gjennom et firma i Norge som heter Brudepikene. De har spesialisert seg på å arrangere bryllup for nordmenn som ønsker å gifte seg i utlandet.

Byen.

Fra hovedgaten. Fotballkamp på TV.




Bryllupene arrangeres på høyden over Santa Maria. Utsikten er spektakulær, og omgivelsene perfekte for en romantisk vielse.




Det er en ganske søvning liten by - en by hvor det er godt å være sammen med familie. Vi var 36 stykker på det meste, og de mest ivrige av oss - ca 15 stykker - kom til Santa Maria en uke før bryllupet for å kombinere bryllup med ferie.


Vi fløy via Amsterdam med KLM ned, og via Munchen med Lufthansa tilbake til Oslo. Du får billetter for rundt 4000 pr person tur retur, hvis du er tidlig ute med bestillingen. Italia er ikke er spesielt billig ferieland, og jeg valgte å bo på et av de gode hotellene, Villa Sirio. Det er kåret til et av de beste på TripAdvisor.  Det betalte jeg 230 Euro pr natt for - to tenåringer og med selv i ett rom. Hotellet var eksellent, med prima beliggenhet helt nede i havnen.  Rommene vendte ut mot sjøen, og det eneste vi hørte om natten var bølgene som slo inn på land.


Idyllisk



I tillegg til Pizza og pasta, serveres masse god fisk på restaurantene.

10 Euro for leie av solstol på stranden

Castallabate vin. Anbefales.
Går du med gifteplaner? Drømmer du om romantikk ala Italia? This is your place!

onsdag 3. juli 2013

Ut på tur. Pompeii, Italia




Vi var i Italia forrige uke, og hadde gledet oss til en tur tilbake til Pompeii. Vi leide en guide (stive 130 Euro) og skulle etter planen få en to-timers omvisning. Heldigvis har vi vært der en gang tidligere, for alle himlens sluser åpnet seg da  vi var der, og tordenet som drønnet ga assosiasjoner til vulkanbuldring.Men litt fikk vi med oss før vi bokstavelig talt måtte kaste inn håndkle.

Mont Vesuv


Pompei ble rammet av jordskjelv 25.august år 79, etterfulgt av et voldsomt vulkanutbrudd fra Mont Vesuv. Vi har vært på toppen av Vesuv tidligere, og krateret er enormt. Pompei ble ikke rammet av lava, men ble begravd under aske. I 1784 ble byen gjenoppdaget, og pga asken som har dekket byen (7 meter) er veldigmye inntakt. Valgplakater på veggene, røtter fra gamle planter, bygningene og mennesker. Det er fasinerende å gå rundt i disse ruinene, og en erfaring som anbefales. Du flyr til Napoli, leier en bil eller tar en taxi til Pompei som ligger noe sånn som 20 minutter kjøring fra flyplassen.


De har funnet de gamle røttene fra vindyrkingen og plantet nye der de gamle stod. Det produseres fremdeles vin herfra.

Fotgjengerfelt.

Fresker i et av husene. De brukte mye rødt og blått, og det må ha vært staselig å se og å oppholde seg her før år 79.

En av hovedgatene.

Offentlig spa. I buene sto det marmorfigurer, belysningen var dempet og under gulvet er det laget et varmtvannsystem som gjorde at det ble som en sauna.

Garderobeskap

Fra et av byens mange bordeller. De prostituerte kvinnene var slaver.

Fra menyen i bordellet. Hele veggen er dekket av ulike posisjoner. Kunden pekte på den posisjonen han ønsket, og valgte ut hvem han ønsket å bli betjent av. Kvinnene tjente ingenting på dette. De kalte de prostituerte for hunn-ulvene, en av oppgavene var å "ule" under akten.

Detalj fra fortauet. Disse var for å knyte tauet til eselet eller hesten de kjørte med.

Penis i fortauet. Denne viser vei til nærmeste bordell.

Fra hovedplassen i Pompei.